Úvodní stránka » Blogy a osobní weby » Accu MAKITA 6010DL

Accu MAKITA 6010DL

Zodra dan de tool opstart, kun je via de F1-toets onder meer de grondigheid van de test instellen (Minimaal, Standaard of Uitgebreid), plus het aantal controlepogingen. Met F10 start je vervolgens de tests. Dat kan gerust enkele minuten duren. Heeft de tool inderdaad fouten ontdekt, controleer dan of de RAM-modules goed zijn ingeplugd, of probeer het met andere modules.Bevriest Windows af en toe, of lopen programma’s vast, dan kan de processor of het geheugen best wel de oorzaak zijn. Prime95 checkt hoe stabiel je systeem is en is met name populair bij overklokkers.Het programma onderwerpt je processor en geheugen aan zware stresstests door mathematische berekeningen uit te voeren. De tool biedt een aantal presets, waarbij je keuze bepaalt welk onderdeel vooral wordt getest: kies Small FFTs om de processor te testen, kies Blend om (vooral) het geheugen te controleren. Je draait de tool bij voorkeur in veilige modus, gedurende minstens 24 uur. Meer informatie vind je op de Wikipedia-pagina van Prime95.Voor centrale opslag is in menig netwerk inmiddels een NAS aanwezig, vaak van Synology, QNAP of Netgear. Om op de NAS bestanden te kunnen opslaan, moet een verbinding met de NAS worden gemaakt. Die verbinding gebruikt daarvoor een protocol. Op elke NAS is dat standaard het SMB-protocol, een Microsoft-protocol voor bestandsuitwisseling via het netwerk. SMB staat ook wel bekend als CIFS. Elke NAS kan overweg met SMB en ook Apple-computers kunnen dat.

Start de Finder en klik bovenin op het menu Ga / Verbind met server. Typ in de regel bij Serveradres het commando smb:// gevolgd door het IP-adres van de NAS, dan weer een schuine streep en dan de naam van de gedeelde map (bijvoorbeeld smb://192.168.1.13/kopij). Daarna klik je op Verbind om de koppeling te maken. Even later opent de Finder de map op de NAS in een venster, en kun je bestanden uitwisselen door ze er gewoon heen te slepen.Om een map op een Windows-pc te delen met Apple-gebruikers, open je op Windows de Windows Verkenner. Ga naar de map die je wilt delen en klik erop met de rechtermuisknop. Kies Delen met / Specifieke personen. Je eigen account zal al in het onderste deel van het scherm staan. Om nog meer personen toe te voegen, moet elk daarvan een account op de Windows-pc hebben.Selecteer die gebruikers één voor één in het uitklapmenu en klik op Toevoegen. Pas eventueel het Machtigingsniveau aan en klik op Delen. Krijg je een foutmelding dat delen niet mogelijk is, open dan via het menu Start het Configuratiescherm en zoek op Delen. Open Instellingen voor geavanceerd delen beheren en controleer of de opties Netwerkdetectie inschakelen en Bestands- en printerdeling inschakelen beide zijn ingeschakeld.

Hoeveel ruimte je vrij zult maken hangt ervan af of je ooit de Disk Clean-up tool gebruikt hebt, en het aantal verschillende Windows versies die je ooit op je PC gedraaid hebt. Ik zelf heb iets minder dan 2 GB vrij kunnen maken. Dat is niet veel, maar op een drie jaar oude computer die binnenkort een nieuwe harde schijf nodig heeft ben ik blij met alle extra ruimte die ik kan krijgen.Hoewel we ons richten op het opschonen van Windows 8.1 is deze tool ook beschikbaar in Windows 7 en 8.Laten we beginnen door met de rechtermuisknop op de Start knop te klikken in de linkeronderhoek en in het keuzemenu Control Panel te selecteren. Selecteer in de categorieweergave System and Security>Administrative Tools>Free up disk space.In het volgende venster (dat soms pas na een aantal minuten verschijnt) zien je een lijst met verschillende bestanden die verwijderd kunnen worden om extra schijfruimte vrij te maken. Maar we willen ook de systeembestanden opschonen, naast de gebruikelijke tijdelijke internetbestanden en foutrapporten.Om dit te doen, klik op de knop Clean up system files en wacht totdat Disk Clean-up berekend heeft hoeveel ruimte je vrij kunt maken.Een aantal minuten later zou je terug moeten zijn bij het Disc Clean-up venster. Scrol omlaag in de lijst met items die je veilig kunt verwijderen, en let vooral op grote bestanden. Een aantal zullen niet zijn aangevinkt, maar je kunt ze prima weggooien als je ze niet (meer) nodig hebt.

Zodra je klaar bent, klik op OK en vervolgens op Delete Files in het pop-up menu dat verschijnt. Na enkele minuten zullen de bestanden verwijderd worden waardoor je een aantal extra gigabytes aan opslagruimte hebt.
Met de Wyse Cloud Connect introduceert Dell een hdmi-dongle die ieder beeldscherm weet om te toveren tot een Android-pc. Wij gingen met het schappelijk geprijsde apparaatje aan de slag om te onderzoeken voor wie een zakelijke Android-pc op zakformaat nou precies handig is.Laat ik beginnen met te stellen dat de Wyse Cloud Connect van Dell niet voor iedereen is weggelegd. Het apparaatje kent namelijk een zeer zakelijke insteek, hoewel je dat in eerste instantie misschien niet direct achter een Android-device zou zoeken. Gebruikers krijgen dankzij de dongle toegang tot een virtuele desktop-omgeving, waarbij een systeembeheerder precies kan bepalen met welke applicaties, beveiligingen en diensten dit gepaard gaat.De Cloud Connect heeft nou niet bepaald de ‚wow‘-factor als je deze uit de doos haalt. Het is een simpel en zakelijk ogende hdmi-dongle – precies wat het ook pretendeert te zijn dus. Een soort uit de kluiten gewassen usb-stick, met aan het uiteinde een hdmi-connector. Omdat het nogal een forse stick is, zal deze niet bij iedere tv makkelijk in de hdmi-ingang gestoken kunnen worden. Gelukkig levert Dell een hdmi-verlengkabeltje mee, waardoor je dus vrijwel altijd bij de hdmi poort kunt komen.

Wil je met de Wyse Cloud Connect aan de slag, dan heeft dit wel wat voeten in de aarde. Zo kan je geen account aanvragen op een algemeen e-mailadres als dat van Gmail of Outlook, en duurt het 24 tot 48 uur voordat Dell je inloggegevens toestuurt om je te kunnen aanmelden bij de Wyse PocketCloud-service.Heb je alle inloggegevens binnen, dan kan je de dongle in een tv of monitor steken en deze van stroom voorzien met de meegeleverde usb-kabel (of ouderwets via het stopcontact). De Wyse Cloud Connect start automatisch op, en heb je eenmaal een muis en toetsenbord via bluetooth gekoppeld dan zit je binnen no-time in de werkomgeving. Er is overigens ook een mini-usb ingang aanwezig, welke in noodgevallen gebruikt kan worden om een muis of toetsenbord aan te sluiten. Heb je deze niet bij de hand, dan is er ook nog de optie om de Cloud Connector Controller-app te downloaden voor iOS of Android, welke je ook als toetsenbord kunt gebruiken. Handig is ook dat er een microSD-kaartlezer op de hdmi-dongle aanwezig is, waardoor je het geheugen van 8 GB eenvoudig kunt uitbreiden dus.

De virtuele desktopsessies lopen via softwaretoepassingen als PocketCloud, VMware en Horizon View. Wat de gebruiker (bijvoorbeeld een werknemer) precies op de Cloud Connect kan doen, ligt volledig in handen van de beheerder van de managementool. Binnen dit programma kan precies worden aangeven welke apps een gebruiker mag gebruiken of welke restricties deze krijgt opgelegd. Daarbij is het ook mogelijk om op afstand Android-apps toe te wijzen aan de Cloud Connect. Zodoende zou een systeembeheerder iedere werknemer dus van een belangrijke app kunnen voorzien.De Wyse Cloud Connect van Dell is vooral interessant voor zakelijke gebruikers, of binnen het onderwijs.Een groot voordeel van Android als onderliggende basis, is dat er in theorie verschrikkelijk veel apps via de Play Store beschikbaar zijn. We zeggen hier ‚in theorie‘ omdat tijdens onze test bleek dat lang niet alle apps te installeren zijn. Dit omdat veel apps afhankelijk zijn van een touchscreen, en dit bij veel gebruikers van de Wyse Cloud Connect niet beschikbaar zal zijn.

De Cloud Connect is geen gigantische Android-krachtpatser, maar de dualcore-processor zorgt er (samen met de 1GB aan RAM) voor dat de lichte apps zonder hapering gebruikt kunnen worden. De grafische kant van deze chip biedt daarbij de optie tot een full hd-weergave, al merk je bij zwaardere taken wel dat er wat haperingen optreden. Qua internetverbinding is de dongle volledig afhankelijk van wifi, er is dus geen optie om een simkaartje in het apparaat te steken.
Een vertrouwde omgeving
Eenmaal opgestart en ingelogd, beland je in de welbekende Android-omgeving. Op het startscherm kan je dus je favoriete apps plaatsen, en alle instellingen en Google-functies vind je op dezelfde plek als bij de meeste Android-smartphones. Het is dan ook even wennen om met een muisaanwijzer door Android te navigeren, iets dat je normaal natuurlijk met snelle aanrakingen en swipe-bewegingen doet. Het gaat allemaal wat minder intuïtief, maar het werkt prima.

Dankzij de Cloud Connect wordt mogelijk om op je tv gebruik te maken van zaken als de Chrome-browser, YouTube en het rijke aanbod van de Play Store. Niet alle apps worden echter ondersteund, wat een beetje jammer is. Zo kregen we het bijvoorbeeld niet voor elkaar Netflix te installeren. Gelukkig zijn het Dells eigen toegevoegde zakelijke applicaties die dit tot een interessant product maken. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om je werk-pc op afstand te benaderen via PocketCloud. Ideaal natuurlijk wanneer je buiten kantoor toegang wilt tot je pc.De Cloud Client Manager is de portal vanwaar je alle regels, toepassingen en restricties voor de Cloud Connect kunt regelen. Als je hier online op inlogt, kom je in een overzichtelijk dashboard terecht waarbinnen je onder meer gebruikersgroepen kunt aanmaken, apps kunt uitzetten, berichten aan gebruikers kunt verzenden en alle aangesloten apparaten kunt beheren.

Het mag duidelijk zijn, de Dell Wyse Cloud Connect is niet bedoeld voor privégebruik. Zoek je een dongle die je in staat stelt om eenvoudig Netflix te kijken en op internet te surfen, dan ben je waarschijnlijk beter af bij de spotgoedkope Chromecast. Ben je echter (bijvoorbeeld voor een kleine onderneming) op zoek naar een betaalbare oplossing voor mobiele werkplekken? Dan zal de Cloud Connect wel eens precies kunnen zijn waar je naar op zoek bent. Het blijft echter wel onhandig dat je voor deze mobiele Android-pc toch altijd ook een bluetooth toetsenbord en muis met je mee moet slepen.Sandra staat voor System Analyzer, Diagnostic and Reporting Assistant en meteen heb je begrepen dat het opzet ook bij deze software erg breed is. Sandra is een van de meest informatieve en grondigste tools, vooral gericht op gevorderde gebruikers. Het aantal benchmarks is ronduit indrukwekkend. Wij telden zo’n 35 verschillende tests, opgedeeld in een zevental rubrieken: processor, virtual machine, general-purpose computing, graphics processor, storage devices, memory controller en network. Al even indrukwekkend is de online referentiedatabase die je de resultaten met specifieke systemen laat vergelijken.

Daarbij kun je ook criteria als prijs-kwaliteitverhouding meenemen. Sandra bestaat in verschillende versies, maar wellicht heb je voldoende aan de gratis Lite-editie.Aida64 Extreme (Advanced Identification of Devices and Adapters) is bijna van hetzelfde niveau als concurrent Sandra. Laat je overigens niet misleiden door de naam, want de tool werkt op zowel de 32- als 64bit-versie van Windows. Er is een gratis proefversie voor dertig dagen (daarna ca. 30 euro), maar let wel op voor ongewenste software.Naast een flink aantal functies die je kunnen helpen bij het overklokken, monitoren en diagnosticeren van hardware, bevat deze tool ook een aantal stresstests en benchmarks. Die vind je in het menu Gereedschap: een vijftal leestests voor je harde schijf, diverse tests voor cache en RAM-geheugen, en voor je grafische kaart. In dit menu kun je trouwens ook terecht voor een soort ‚burn-in‘-test die je (nieuwe) systeem zwaar beproeft.Tot slot vermelden we graag nog een wat speciale toolkit: Hiren’s BootCD. Dat is een speciaal samengestelde live-cd, die zich via een tool als YUMI ook makkelijk van usb-stick laat opstarten. In het bootmenu van deze tool vind je allereerst een paar stresstests voor het geheugen, waaronder het populaire MemTest86+.

  1. http://www.blogstuff.co.uk/dovendosi/
  2. http://www.blog-grossesse.com/dovendosi/
  3. http://blogs.elle.com.hk/dovendosi/

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*


9 − = dva